09 september 2010

Socialantropologi



Okej, jag ska försöka förklara lite av vad jag håller på med här i Göteborg.
Den enklaste och bästa förklaringen är - jag pluggar! För dig som redan förstått det här och igen och igen undrar, vad sjutton det är jag pluggar, är svaret socialantropologi. Här följer en lite mer genomgående beskrivning av ämnet, och om du blir förvirrad har jag som svar att det blev vi 89 nya antropologstudenter under första seminariet också, trots två helt underbara föreläsare som gjorde sitt bästa för att få oss förstå vad det var för kurs vi hamnat på..

Antropologi betyder läran om människan, och ämnet i växte fram under 1800-talets mitt, och har sitt ursprung i England, Frankrike och Amerika (läs: flera stora kolonisatörer!) I SVerige har det ganska nyligen bytt namn från den tidigare benämningen folklivsforskning, vilket i och för sig säger lite mer om ämnet.

Socialantropologi kallas också ofta för kulturantropologi, och det vi studerar är människan som en bärare och skapare av kultur. Vi studerar vad olika grupper av folkslag har gemensamt, vilka kulturella betingelser vi delar, hur relationer fungerar i olika kulturer och vilka värderingar som är viktiga i samhällen. Det jämförande perspektivet är i centrum och man ser till hela världen men också vårat eget samhälle. Viktigt är att man betraktar det inifrån, med ögon som helst liknar en medborgare av sammanhanget man studerar.

Elin lite lagomkulturell i Sommarhamburg - bikinitider va tider de! Pluggtider = kofttider

Vi har två biffiga huvudböcker (Investigating Culture & Exotic no more) plus en hel hög monografier med mastigt språk bara på engelska, men de är jäkligt bra skrivna! Något av det vi berört hittills är olika kulturella/sociala synsätt på :

Time (Time is money? Vad är familjetid och varför finns det ett uttryck som Quality time? Vi går mot ett alltmer linjärt samhälle, mot den föregångna cirkulära 'leva-dag-för-dag'-rytmen som dock fortfarande råder i de ´primitiva´ samhällena. "It is not time one spends or waste, it is yourself!". Hur lever de, som tror på livet efter detta, räknar de tiden i sekunden som vi i västvärlden gör? Muslimsk tideräkning - 355 dagar/år. Ramadan kan likaväl infalla på sommaren som vintern, stor skillnad i fastetiden! På indonesiska finns inget tempus i språket - betyder det att de inte ser en framtid?)

Space (Är tröskeln vår svenskars heliga port mellan det privata och offentliga? till vilka ger samhällets olika instutioner och områden tillträde..beroende på etnicitet, ekonomi, hierarki, status? Ger bara småexempel på vad vi läst här! Aboriginer ärver inte pengar eller land, de ärver sånger som talar om hur vägarna och jorden ser ut, hur man kan vandra och leva - jämför med de landsgränser vi ritat upp och fastsatt orubbligt!)

Mänskliga rättigheter (globalt vs lokalt, vilka rätter har företräde i vissa samhällen, och varför tar man så dåligt hänsyn till de traditionella aspekterna?) , Konstantropologi, Turismens dilemman osv osv.

Har verkligen supermånga intressanta frågor att diskutera under varje punkt, men klockan är sen och imorgon bitti ska jag och en grupp andra leda ett seminarie, lite nervöst men kul! Hoppas ni blivit lite klokare på detta! Det är ju attans så många som undrat vad kursen handlar om. Och förresten, kanske viktigast av allt att nämna - inget är rätt eller fel! Vi måste bara öka förståelsen för att varje enhet och element har sin funktion och är betydelsefull i sitt sammanhang och i sin kultur! Godnatt alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar